مهندس دواپس کیست و چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟

مهندس دواپس کیست؟

همانطور که قبلا در مقاله دواپس چیست؟ به معرفی کامل دواپس پرداختیم می‌دانید که مفهوم کلمه دواپس از دو کلمه  Development و Operations به وجود آمده است و به فرآیند همکاری و ادغام بخش‌های توسعه و عملیات در یک سازمان می‌پردازد. در این مقاله سعی داریم به معرفی شغل مهندسی دواپس و وظایف یک مهندس دواپس بپردازیم و بگوییم مهندس دواپس کیست و چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟ امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شود.

مهندسی دواپس یا DevOps Engineer یک حرفه است که به معرفی فرآیندها، ابزارها و روش‌ها می‌پردازد تا همه نیازها را  از کدنویسی و ارسال گرفته تا نگهداری و به روز رسانی در طول چرخه‌ی عمر توسعه نرم‌افزار متعادل کند.

مهندس دواپس کیست؟

یک شخص حرفه‌ای در زمینه IT است که با تمامی افرادی که در زمینه فناوری اطلاعات کار می‌کنند از جمله توسعه دهندگان نرم‌افزار، اپراتورهای سیستم همکاری می‌کند تا بتواند بر انتشار و استقرار کدها نظارت داشته باشد. این شخص باید مهارت‌های سخت افزاری و نرم افزاری خاص داشته باشد تا بتواند بر تمامی موانع که از گذشته بین تیم‌های توسعه نرم افزار، تضممین کیفیت، آزمایش و عملیات فناوری اطلاعات وجود داشته غلبه کند و محیطی جامع مبتنی بر همکاری ایجاد کند.

مهندسان DevOps متخصصانی هستند که به اصول DevOps پایبند هستند. اصولی که بر ادغام وظایف توسعه و عملیات برای بهبود فرآیند توسعه نرم‌افزار بدون تاثیر بر کیفیت تأکید دارند.

یک مهندس DevOps باید درک عمیقی از رویه‌های توسعه و عملیات داشته باشد تا بتواند به طور یکپارچه در هر دو حوزه فعالیت کند. علاوه بر این، آنها باید در  روش‌های اتوماسیون مهارت داشته باشند تا روند کار توسعه نرم‌افزار را سرعت ببخشند.

چرا دواپس بوجود آمد؟

در این مقاله ما سعی داریم به موضوع مهندسی DevOps و اینکه مهندس دواپس کیست و چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟ بپردازیم اما قبل از آن باید بدانیم چرا دواپس و شغل مهندس دواپس بوجود آمد. در گذشته توسعه دهندگان نرم افزار و کارکنان عملیات فناوری اطلاعات نقش‌های کاملا جداگانه داشتند و مستقل از هم عمل می‌کردند، که این بدان معنا بود که در فرآیند توسعه نرم افزار هیچ دیدگاه یا اطلاعاتی درباره منابع و امکانات مورد نیاز برای اجرا نرم افزار در محیط عملیاتی ( مانند سرورها، شبکه‌ها، پایگاه داده و…) وجود نداشت.

زمانی که یک نسخه از نرم افزار، آماده برای تحویل به تیم عملیات IT می‌شد، تیم توسعه نرم افزار مسئولیت انتقال نرم افزار به محیط را به تیم IT می‌سپرد. در واقع IT مسئول درک منابع و الزامات عملکرد نرم افزار و سپس استقرار، پیکربندی و مدیریت حجم کاری در تولید بود. تیم عملیات IT باید با مشکلات و نیازهای نرم‌افزاری که هیچ آشنایی با آن نداشتند، مواجه شده و بدون داشتن دانش کافی یا ورودی از تیم توسعه نرم‌افزار، برای مدیریت و استقرار نسخه‌های جدید نرم‌افزار کار می‌کردند.

تیم‌های پروژه نرم‌افزار که گزارش‌های باگ و تیکت‌های کمک را انجام می‌دادند، تنها به صورت غیرمستقیم توسط IT پشتیبانی می‌شدند. این اتفاقات همه در حالی اتفاق می‌افتاد که تیم IT روی یک پچ یا نسخه بعدی محصول کار می‌کردند، که درباره آن هیچ دانش یا ورودی نداشتند.

وقتی یک به‌روزرسانی از تیم توسعه می‌آمد، این چرخه کند و دردناک فقط خودش را تکرار می‌کرد، کد جدید را به IT تحویل می‌داد و اجازه می‌داد که عملیات با استقرار و پساپردازش آن سر و کار داشته باشد. در واقع تیم عملیات IT باید با مشکلات و نیازهای نرم‌افزاری که برای آن‌ها ناآشنا بودند، مواجه شده و بدون داشتن دانش کافی یا ورودی از تیم توسعه نرم‌افزار، برای مدیریت و استقرار نسخه‌های جدید نرم‌افزار کار می‌کردند. این وضعیت منجر به افزایش پیچیدگی، کاهش کارایی و افزایش خطاها در فرآیند توسعه و استقرار نرم‌افزار می‌شد. بطور کلی این به معنای جدا بودن وظایف توسعه نرم افزار و تیم عملیات IT بود که همانطور که اشاره شد باعث موانع بسیار زیاد و تاخیر در فرآیند انتقال و استقرار نرم افزار می شد.

در این زمان DevOps به عنوان یک رویکرد فرهنگی و فنی در توسعه نرم‌افزار و صنعت فناوری اطلاعات برای برطرف کردن تمامی این موانع فنی و فرهنگی ظهور کرد و موجبات همپوشانی فرآیند توسعه نرم افزار با وظایف عملیات IT را فراهم نمود.

DevOps هم یک رویکرد سریع برای توسعه نرم افزار است و چرخه عمر توسعه نرم افزار را آسان‌تر می‌کند و هم به توسعه دهندگان این امکان را می‌دهد که هر انتشار را در تولید با پشتیبانی کارکنان عملیات فناوری اطلاعات، تهیه، استقرار، پیکربندی و مدیریت کنند.

مهارت های ضروری مهندس دواپس
مهارت‌های ضروری مهندس دواپس

یک مهندس دواپس نیاز به چه مهارت‌های فنی دارد؟

۱ ـ کد نویسی و اسکریپت :

کدنویسی و اسکریپت‌نویسی مهارت‌های پایه‌ای DevOps هستند. مهندسان DevOps باید در زبان‌های برنامه‌نویسی مانند پایتون، روبی یا جاوا ماهر باشند تا وظایف را به صورت خودکار انجام دهند و ابزارهایی برای سهولت توسعه و استقرار ایجاد کنند. زبان‌های اسکریپت‌نویسی مانند Bash برای نوشتن اسکریپت‌های اتوماسیون برای وظایف مدیریت سیستم بسیار حیاتی هستند و امکان می‌دهد که تیم DevOps فرآیندهای تکراری را به صورت خودکار انجام داده و بهبودهای لازم را در فرآیند توسعه و استقرار اعمال کنند. این تسلط بر زبان‌های برنامه‌نویسی و اسکریپت‌نویسی از اهمیت بالایی برای مهندسان DevOps برخوردار است تا بتوانند بهترین روش‌ها و ابزارها را برای بهبود فرآیندهای توسعه و عملیات ارائه دهند.

۲ ـ اصول و مبانی لینوکس :

معمولاً سازمان‌ها از سیستم عامل لینوکس به دلیل امنیت و انعطاف پذیری بالای آن استفاده می‌کنند. یک مهندس دواپس باید اصول اساسی لینوکس را مانند سیستم‌های فایل، مجوزها، مدیریت بسته‌ها و دستورات خط فرمان بفهمند. این دانش اساسی لینوکس به مهندسان DevOps کمک می‌کند تا بتوانند بهترین روش‌ها برای مدیریت سیستم‌ها، اجرای برنامه‌ها و انجام وظایف اساسی مانند نصب و پیکربندی بسته‌ها را اعمال کنند. از آنجایی که بسیاری از ابزارهای DevOps و فرآیندهای اتوماسیون بر روی سیستم‌های لینوکس اجرا می‌شوند، داشتن دانش درست و کامل از این اصول اساسی لینوکس برای مهندسان DevOps بسیار حیاتی است. این دانش به آن‌ها کمک می‌کند تا عملکرد و کارایی سیستم‌ها را بهبود ببخشند.

۳ ـ مدیریت زیر ساخت :

مدیریت زیرساخت شامل مدیریت سرورها، شبکه‌ها، ذخیره‌سازی داده، مجازی‌سازی، امنیت شبکه، مدیریت پایگاه داده و سایر اجزای زیرساخت IT می‌باشد. ابزارهایی مانند Ansible، Puppet و Chef به طور معمول برای اتوماسیون وظایف مدیریت زیرساخت استفاده می‌شوند، که این امر برای مهندسان DevOps بسیار حیاتی است. این ابزارها امکان اجرای وظایف تکراری و مدیریت یکپارچه زیرساخت‌ها را فراهم می‌کنند و به مهندسان DevOps کمک می‌کنند تا فرآیندهای توسعه و استقرار را بهبود بخشند.

Ansible یک ابزار مدیریت پیکربندی و اتوماسیون ساده و قدرتمند است که از زبان YAML برای تعریف وظایف استفاده می‌کند. Puppet و Chef نیز ابزارهای مدیریت پیکربندی هستند که امکان ایجاد و مدیریت سیاست‌ها و پیکربندی‌های مورد نیاز برای سرورها و زیرساخت‌های IT را فراهم می‌کنند.

به طور کلی، تسلط بر این ابزارها به مهندسان DevOps کمک می‌کند تا فرآیندهای مدیریت زیرساخت‌ها را بهبود بخشند، زمان و هزینه‌های مورد نیاز برای پیکربندی و مدیریت زیرساخت‌ها را کاهش دهند و بهبود کارایی و پایداری سیستم‌ها را ارتقا دهند.

۴ ـ مدیریت سیستم :

مهارت‌های مدیریت سیستم برای مدیریت سرورها، اطمینان از پایداری و رفع مشکلات آن برای یک متخصص دواپس بسیار حیاتی هستند. برای حفظ یک زیرساخت سالم، مهندسان DevOps باید در مدیریت کاربر، نصب نرم‌افزار و نظارت بر سیستم ماهر باشند.

۵ـ DevOps Toolchains:

یک زنجیره ابزار DevOps یا DevOps Toolchain مجموعه‌ای از ابزارها و فرایندهای متصل به یکدیگر است که برای اجرای فرآیندهای توسعه، تست، توزیع و مدیریت نرم‌افزار استفاده می‌شود. این ابزارها از ابتدای توسعه نرم‌افزار تا مرحله استقرار و بهره‌برداری از نرم‌افزار مورد استفاده قرار می‌گیرند. درک و پیاده سازی این زنجیره‌های ابزار برای مهندسان DevOps حیاتی است. Cloud Computing

امروزه cloud computing یا محاسبات ابری یک ستون اصلی فناوری اطلاعات به شمار می‌رود. مهندسان DevOps باید با سرویس دهندگان کلود مانند AWS، Azure یا Google Cloud Platform آشنا باشند تا بتوانند محیط‌های قابل مقیاس و انعطاف‌پذیر را مدیریت کنند. مهارت‌های در ارائه منابع، مدیریت خدمات ابری و بهینه‌سازی هزینه‌ها بسیار مهم و حیاتی است.

۶ـ مدیریت پایگاه داده و مدیریت شبکه :

  • مدیریت پایگاه داده:

مدیریت پایگاه داده‌ها شامل طراحی، پیاده‌سازی، نگهداری و بهینه‌سازی پایگاه داده‌ها می‌شود. مدیران پایگاه داده مسئول ایجاد و مدیریت پایگاه داده‌ها برای ذخیره و دسترسی به اطلاعات است. آن‌ها باید از امنیت، عملکرد، و پایداری پایگاه داده‌ها مراقبت کنند.

  • مدیریت شبکه:

این شامل طراحی، نصب، پیکربندی، نگهداری و امنیت شبکه‌های کامپیوتری است. مدیران شبکه مسئول برقراری ارتباطات شبکه، امنیت شبکه، مدیریت ترافیک و رفع مشکلات شبکه هستند.

مهندسان DevOps باید در سیستم‌های مدیریت پایگاه داده (مانند پایگاه‌های داده MySQL، PostgreSQL یا NoSQL) و پیکربندی شبکه مهارت داشته باشند تا بهبودهای اساسی در عملکرد و امنیت سیستم‌ها ایجاد کنند و به موفقیت و پایداری زیرساخت‌های IT کمک کرده و از قابلیت اطمینان داده‌ها و ارتباط کارآمد بین سرویس‌ها اطمینان حاصل کنند.

تست، امنیت و نظارت
تست، امنیت و نظارت

 

۷ـ تست، امنیت و نظارت :

مهندسان DevOps باید در پیاده‌سازی تست خودکار، روش‌های امنیتی برتر و راه‌حل‌های قدرتمند نظارتی (مانند Prometheus، Grafana) مهارت داشته باشند تا بتوانند مشکلات را پیش بینی و شناسایی کرده و آن ‌را رفع کنند.

۸ـ اتوماسیون :

اتوماسیون یکی از عناصر اساسی در فرآیند DevOps است که به مهندسان این امکان را می‌دهد تا فرآیندهای تکراری و زمان‌بر را به جهت کاهش خطرات انسانی و افزایش کارایی به صورت خودکار انجام دهند. اتوماسیون در DevOps شامل اجرای تست‌ها، استقرار نرم‌افزار، مدیریت پیکربندی، مانیتورینگ و سایر فعالیت‌های مرتبط با توسعه و انتشار نرم‌افزار است.

۹ـ تست نرم افزار :

یک تست نرم افزار موثر برای گرفتن باگ‌ها و اطمینان از کیفیت کدها بسیار حیاتی است. مهندسان DevOps باید روش‌های مختلف تست را در فرآیند CI/CD ادغام کنند و درک کاملی از آنها داشته باشند. تست واحد، تست انتگرال، تست عملکردی انواع تست می‌باشند که یک مهندس دواپس باید آن را بدرستی درک کند و با ادغام این روش‌های تست به فرآیند CI/CD، مهندسان DevOps می‌توانند از زمان و هزینه صرفه‌جویی کنند، باگ‌ها را به صورت سریع‌تر شناسایی و رفع کنند و اطمینان حاصل کنند که کد آن‌ها کیفیت لازم را دارد و به درستی عمل می‌کند.

۱۰ـ برنامه نویسی کامپیوتر :

یک مهندس دواپس باید اصول توسعه نرم افزار را درک کند و بر الگو‌ها و الگوریتم‌های طراحی نرم افزار تسلط دادشته باشد تا بتوانند اسکریپت‌های خودکارسازی کارآمدتری بنویسند و مسائل مربوط به کد را به طور موثر عیب‌یابی کنند.

۱۱ـ امنیت :

امنیت اولویت اصلی در DevOps است. مهندسان DevOps باید در مورد بهترین شیوه‌های امنیتی، ارزیابی آسیب پذیری و مدیریت ریسک آگاه باشند. اجرای اقدامات امنیتی متنوع در طول چرخه عمر توسعه نرم افزار از داده‌های حساس محافظت می‌کند و از نقض امنیت جلوگیری می‌کند.

۱۲ـ مدیریت پیکربندی :

Ansible ،Puppet ،Chef و سایر ابزارهای مدیریت پیکربندی به مهندسان DevOps کمک می‌کنند تا پیکربندی سرورها و برنامه‌ها را به صورت اتوماتیک انجام دهند. تسلط بر این ابزارها امکان ارائه پیکربندی‌های یکنواخت و قابل تکرار برای محیط‌های زیرساختی را فراهم می‌کند.

۱۳ ـ مدیریت Source Code :

مدیریت کد منبع برای کنترل نسخه و همکاری بین تیم‌های توسعه و عملیات بسیار حیاتی است. مهندسان DevOps باید تسلط کامل بر استفاده از Git را داشته باشند تا تغییرات را پیگیری کنند، کدها را ادغام کنند و مخازن کد را به صورت موثر مدیریت کنند.

۱۴ ـ Git: یک سیستم کنترل نسخه توزیع شده است که توسط بسیاری از توسعه‌دهندگان برای مدیریت کد منبع استفاده می‌شود. با استفاده از Git، مهندسان DevOps می‌توانند تغییرات را پیگیری کرده، شاخه‌های کد را ایجاد و ادغام کنند و همکاری بین اعضای تیم را تسهیل کنند.

با تسلط بر Git، مهندسان DevOps قادر خواهند بود تا فرآیند توسعه و انتشار نرم‌افزار را بهبود بخشیده، از تداخلات و تضادهای کدی جلوگیری کنند و همکاری بیشتری بین اعضای تیم توسعه و عملیات فراهم کنند که در نهایت به بهبود کیفیت و سرعت توسعه نرم‌افزار کمک می‌کند.

۱۵ـ تحویل مستمر :

تحویل پیوسته یکی از اصول اساسی در DevOps است که اتوماسیون استقرار کد در محیط‌های تولید را فراهم و خودکار می‌کند. مهندسان DevOps باید اصول یکپارچه‌سازی پیوسته (CI) و استقرار پیوسته (CD) را درک کنند و خطوط تولید CI/CD را برای انتشار‌های نرم‌افزاری بهینه و قابل اعتماد ایجاد و حفظ کنند.

  • یکپارچه‌سازی پیوسته (CI):

CI به معنای یکپارچه‌سازی تغییرات کد توسط اعضای تیم توسعه است. این فرآیند شامل ادغام تغییرات کد، اجرای تست‌های اتوماتیک و اطمینان از عملکرد صحیح کد است.

  • استقرار پیوسته (CD):

CD به معنای اتوماسیون استقرار نرم‌افزار به محیط‌های تولید است. این فرآیند شامل اتوماسیون تست‌ها، پیکربندی‌ها و استقرار نرم‌افزار به صورت مداوم و قابل تکرار است.

با ایجاد و حفظ خطوط تولید CI/CD، مهندسان DevOps می‌توانند فرآیند انتشار نرم‌افزار را بهبود بخشیده، زمان تحویل را کاهش داده و از انعطاف‌پذیری و پایداری بیشتری برای محصولات نرم‌افزاری خود برخوردار شوند که در نهایت به افزایش بهره‌وری و کیفیت نرم‌افزار منجر می‌شود.

مهارت‌های رفتاری یا بینشی که یک مهندس دواپس باید داشته باشد.

در بحث موضوع مهندس دواپس کیست و چه مهارت‌هایی نیاز دارد؟ مهارت‌های رفتاری و اجتماعی یک مهندس دواپس نیز بسیار اهمیت دارد در اینجا به تعدادی از مهمترین مهارت ها اشاره کردیم.

۱ ـ مهارت ارتباطی: توانایی خوب در ارتباط با اعضای تیم، توانایی گفتگو و گوش کردن به دیگران و توانایی انتقال ایده‌ها و اطلاعات به صورت واضح و موثر.

۲ ـ همکاری و تیمی: توانایی کار در تیم، همکاری با اعضای دیگر تیم‌ها، قدرت انطباق با محیط‌های گوناگون و توانایی حل مسائل به صورت گروهی.

۳ ـ مهارت‌های مدیریت زمان: توانایی مدیریت زمان و اولویت‌بندی وظایف برای انجام وظایف بهینه و به موقع.

۴ ـ قدرت تصمیم‌گیری: توانایی انتخاب و تصمیم‌گیری در مواقع مختلف و توانایی ارزیابی وضعیت‌ها برای انتخاب بهترین راه‌حل.

۵ ـ مهارت‌های حل مسئله: توانایی تحلیل و حل مسائل پیچیده، انعطاف‌پذیری در مواجهه با چالش‌ها و توانایی پیش‌بینی و پیشگیری با توجه به اهمیت آن در موفقیت یک مهندس DevOps، توسعه و بهبود این مهارت‌ها می‌تواند به افزایش کارایی و کیفیت کاری او کمک کند.

نتیجه گیری:

به طور خلاصه، یک مهندس موفق DevOps باید ترکیبی منحصر بفرد از تمام مهارت‌های گفته شده در این مقاله باشد زیرا با تسلط بر این مهارت‌ها، متخصصان DevOps نقش مهمی در بهبود فرآیندهای ارائه نرم افزار، بهبود کیفیت محصول و ایجاد نوآوری سازمان ایفا می‌کنند. اگر بخواهیم به زبان بسیار ساده بگوییم، مهندس دواپس مانند یک مدیر ترافیک است که جریان نرم‌افزار را از مرحله توسعه تا مرحله تولید مدیریت می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که همه چیز به روانی و خوب پیش برود.

با پیشرفت تکنولوژی، نیاز به مهندسان دواپس افزایش می‌یابد و اینده شغلی امیدوارکننده‌ای برای افرادی که علاقه‌مند به ارتقای مهارت‌های خود همراه با پیشرفت تکنولوژی و صنعت می‌باشند. اگر نیازمند خدمات دواپس برای سازمان خود هستید. تیم دواپس سهند ارتباطات هوشمند با تیم متخصص در حوزه DevOps بهترین انتخاب برای سازمان یا شرکت شما می‌باشد. همچنین می‌توانید در دوره‌های آموزش دواپس DevOps شرکت سهند ارتباطات شرکت کنید و به یک مهندس دواپس حرفه ای تبدیل شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط