دواپس چیست و چه کاربردی برای کسب و کارها و سازمان ها می تواند داشته باشد؟ در این مقاله سعی داریم به این سوالات پاسخ دهیم و به معرفی دواپس و روش کار آن بپردازیم.پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
دواپس (DevOps) را می توانیم به عنوان یک رویکرد فرهنگی و فنی در توسعه نرمافزار و صنعت فناوری اطلاعات به شمار آورد. تاریخچه دواپس به اواخر دهه ۲۰۰۰ میلادی بر می گردد، زمانی که جامعهی توسعه نرمافزار و متخصصان عملیات به تدریج و با هدف افزایش هماهنگی، انعطافپذیری و بهبود عملکرد فرآیندهای توسعه و ارائه نرمافزارها آن را رواج دادند. اصول DevOps از تجربیات و نیازهای مختلف شرکتها و تیمهای توسعه نرمافزار به وجود آمده است.
در واقع DevOps از ترکیب دو واژه “Development” (توسعه) و “Operations” (عملیات) تشکیل شده است و به منظور ایجاد ارتباط و هماهنگی بهتر و بهینه بین تیم های توسعه نرم افزار و عملیات فنی سازمان بکار می رود.
DevOps با ادغام فرآیندها، ابزار و فرهنگهای مختلف، باعث بهبود سرعت ارائه نرمافزار، کاهش خطاها، افزایش کیفیت و انعطافپذیری در توسعه و ارائه نرمافزارها می شود. این مفهوم با انتشار ابزارها و روشهای جدید، بهبود مستمر یافته و در صنعت فناوری اطلاعات به عنوان یک استاندارد مورد استفاده قرار گرفته است.
دواپس چیست و به چه صورت عمل می کند؟
همانطور که گفته شد دواپس یک فرهنگ سازمانی است که بر روی انطباق و اتوماسیون بین توسعه نرم افزار (Development) و عملیات (Operations) متمرکز است.هدف اصلی DevOps افزایش توانمندی توسعه و ارائه نرم افزار با کیفیت و بهبود سرعت و عملکرد فرآیندها است. در دواپس دو تیم توسعه و عملیات در یک تیم واحد ادغام می شوند و مهندسان در کل چرخه عمر برنامه، از توسعه و آزمایش گرفته تا استقرار و عملیات، سعی بر توسعه مهارت ها دارند و به یک عملکرد واحد محدود نیستند. گاهی ممکن است تیم های تضمین کیفیت و امنیت با تیم توسعه و عملیات در طول چرخه عمر برنامه یکی شوند و در این صورت که همه تیم دواپس بر روی امنیت تمرکز دارند صحبت از DevSecOps به میان می آید.
در این تیم ها از شیوع هایی استفاده می شود تا بتوانند فرآیندهایی که از قبل دستی و کند بوده اند را خودکار سازی کنند.آنها از تکنولوزی ها و ابزارهایی استفاده می کنند تا بتوانند این برنامه ها را توسعه دهند و به آنها سرعت بخشیده و قابل اعتماد کنند. این ابزارها همچنین به مهندسان کمک میکنند تا به تنهایی وظایفی مانند استقرار کدها یا فراهم کردن زیرساخت را بتوانند انجام دهند در صورتی که انها معمولاً به کمک سایر تیمها نیاز دارند و این باعث افزایش سرعت تیم میشود.
در برخی از مدلهای DevOps، تیمهای تضمین کیفیت و امنیت نیز ممکن است به شدت با توسعه و عملیات و در طول چرخه عمر برنامه یکپارچه شوند. هنگامی که امنیت تمرکز همه در یک تیم DevOps است، گاهی اوقات به آن DevSecOps می گویند.
این تیمها از شیوههایی برای خودکارسازی فرآیندهایی استفاده میکنند که از لحاظ تاریخی دستی و کند بودهاند. آنها از یک پشته فناوری و ابزاری استفاده می کنند که به آنها کمک می کند تا برنامه ها را سریع و قابل اعتماد کار کنند و تکامل دهند. این ابزارها همچنین به مهندسان کمک میکنند تا به طور مستقل وظایفی را انجام دهند (مثلاً استقرار کد یا زیرساختهای تأمین) که معمولاً به کمک سایر تیمها نیاز دارند و این باعث افزایش سرعت تیم میشود.
چرا دواپس یک موضوع مهم به حساب می آید؟
امروزه همه دنیا از مردم عادی گرفته تا کسب و کارها و شرکت ها و سازمان ها به نرم افزار و اینترنت نیاز دارند. مردم عادی روزانه برای خرید و حتی سرگرمی تا امور بانکی و … همه محتاج اینترنت و برنامه ها می باشند و هچنین برنامه ها و نرم افزارها جزء جدایی ناپذیر یک کسب و کار و بیزینس هستند و آنها از طریق این برنامه ها و نرم افزارهاست که با مشتریان خود تعامل دارند.
آنها همچنین از نرم افزار برای افزایش کارایی عملیاتی با تغییر هر بخش از زنجیره ارزش، مانند لجستیک، ارتباطات، و عملیات استفاده می کنند. به روشی مشابه که شرکتهای کالاهای فیزیکی نحوه طراحی، ساخت و ارائه محصولات را با استفاده از اتوماسیون صنعتی در قرن بیستم تغییر دادند، شرکتها در دنیای امروز باید نحوه ساخت و ارائه نرمافزار را تغییر دهند.
چگونه سیستم سنتی را به دواپس تغییر دهیم ؟
پذیرفتن دواپس به تغییر فرهنگ و طرز فکر نیاز دارد. اگر بخواهیم به صورت ساده بیان کنیم دواپس موانع بین تیم سنتی توسعه و تیم سنتی عملیات را از بین می برد. در برخی سازمانها، حتی ممکن است تیمهای توسعه و عملیات جداگانه وجود نداشته باشند. مهندسان ممکن است هر دو را انجام دهند. با DevOps، دو تیم با هم کار می کنند تا هم بهره وری توسعه دهندگان و هم قابلیت اطمینان عملیات را بهینه کنند. دواپس باعث ارتباط بیشتر می شود و باعث افزایش کارایی و کیفیت خدماتی است که به مشتریان ارائه می شود. تیم های تضمین کیفیت و امنیت نیز ممکن است به شدت با تیم عملیات و توسعه ادغام شوند. سازمان هایی که از مدل DevOps استفاده می کنند، صرف نظر از ساختار سازمانی خود، تیم هایی دارند که کل چرخه عمر توسعه و زیرساخت را به عنوان بخشی از مسئولیت های خود می بینند.
چند روش کلیدی DevOps
چند روش کلیدی وجود دارد که به سازمانها کمک میکند تا نوآوری های بیشتری در زمینه خودکارسازی و ساده سازی فرآیندهای توسعه نرمافزار و مدیریت زیرساخت داشته باشند. بیشتر این روش ها با ابزار های خاص و مناسب انجام می شود.
یک راهکار اساسی به روز رسانی های کوچک اما مکرر است. این روش بیشتر به نو آوری کمک می کند و بسیار موثر تر نسبت به به روز رسانی های انجام شده تحت شیوه های سنتی می باشد. این بروزرسانی های کوچک اما مکرر باعث پایین آمدن ریسک خطر در هر استقرار ( Deployment ) می شود و به تیمها کمک میکنند تا باگها را سریعتر برطرف کنند، زیرا تیمها میتوانند آخرین استقرار را که باعث خطا شده است شناسایی کنند. اگرچه سرعت و اندازه بهروزرسانیها متفاوت است، سازمانهایی که از مدل DevOps استفاده میکنند، بهروزرسانیها را بسیار بیشتر از سازمانهایی که از شیوههای توسعه نرمافزار سنتی استفاده میکنند، انجام می دهند.
سازمانها همچنین ممکن است از معماری میکروسرویسها برای انعطافپذیری بیشتر برنامههای خود و امکان توسعه سریعتر استفاده کنند. معماری میکروسرویسها یک الگوی ساختاری است که سیستم های بزرگ و پیچیده را به پروژه های ساده و مستقل تقسیم میکند، هر سرویس به صورت مستقل از دیگری عمل میکند و از رابطهای API برای ارتباط با سایر سرویسها استفاده میکند. هر سرویس به یک هدف یا عملکرد واحد اختصاص دارد و مستقل از سرویسهای و برنامه های دیگر عمل می کند .
این معماری باعث کاهش هزینه هماهنگی بروزرسانی برنامهها میشود و وقتی هر سرویس با تیمهای کوچک و چابکی همراه شود که مسئولیت هر سرویس را بر عهده دارند، سازمانها میتوانند به سرعت روبه جلو حرکت کنند.
با این حال، ترکیب میکروسرویس ها و افزایش فرکانس انتشار منجر به تعداد بسیار بیشتری از استقرارها میشود که ممکن است چالشهای عملیاتی را ایجاد کند.
بنابراین، روشهای DevOps مانند یکپارچگی مداوم و تحویل مداوم این مسائل را حل میکنند و به سازمانها اجازه میدهند تا به سرعت و به صورت ایمن و قابل اعتماد ارائه دهند.
روشهای اتوماسیون زیرساخت، مانند زیرساخت به عنوان کد و مدیریت پیکربندی، کمک میکنند تا منابع محاسباتی انعطافپذیر و واکنشپذیر نسبت به تغییرات مکرر باقی بمانند. علاوه بر این، استفاده از مانیتورینگ و ثبت وقایع به مهندسان کمک میکند تا عملکرد برنامهها و زیرساخت را پیگیری کنند تا بتوانند به سرعت مشکلات را رفع کنند.
به طور کلی، این روشها به سازمانها کمک میکنند تا به مشتریان خود به صورت سریعتر و قابل اعتمادتر بهروزرسانیها را ارائه دهند. در زیر به تعدادی از روشهای مهم DevOps اشاره شده است.
یکپارچگی مداوم :
این روش این امکان را برای توسعهدهندگان فراهم می کند که کدهایشان را به صورت مداوم و به صورت خودکار یکجا ادغام کنند.
این فرایند به این صورت کار میکند که هر بار که یک توسعهدهنده تغییری در کد اعمال میکند، سیستم یکپارچگی مداوم این تغییرات را به صورت خودکار به کد اصلی اضافه میکند و سپس تستهای خودکار را اجرا میکند تا اطمینان حاصل شود که تغییرات جدید هیچ اثر منفیای بر کد اصلی نداشته باشد.
این روش به توسعهدهندگان کمک میکند تا مشکلات و اشکالات را زودتر شناسایی کرده و رفع کنند، از تداخل بین کدها جلوگیری کنند و اطمینان حاصل کنند که نرمافزار به درستی کار میکند. این فرایند بهبود کیفیت نرمافزار، کاهش خطاها و افزایش سرعت توسعه و ارائه نرمافزار را آسان می کند و زمان اعتبارسنجی را کاش می دهد.
تحویل مداوم:
این روش به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که نرمافزارهای خود را به صورت مداوم، به صورت خودکار و آماده برای عرضه به مشتریان تولید کنند. در این فرایند، نرمافزارها به صورت مداوم تست میشوند، بستهبندی میشوند و آماده برای ارسال به محیط تولید میشوند. با تحویل مداوم، توسعهدهندگان میتوانند تغییرات را به سرعت و به صورت مداوم به محیط تولید ارسال کنند.
با ترکیب تحویل مداوم با یکپارچگی مداوم، سازمانها میتوانند به صورت مداوم و به صورت خودکار تغییرات را ادغام کرده و نرمافزارهای آماده برای عرضه به مشتریان تولید کنند، که این امر بهبود کیفیت و کارایی نرمافزار و افزایش توانایی سازمان در رقابت بازار را تضمین میکند.
میکرو سرویس ها :
معماری میکروسرویس یک الگو یا رویکرد طراحی برای ساخت یک برنامه کاربردی است. در این الگوی معماری یک برنامهی کاربردی به چندین سرویس کوچکتر تقسیم میشود، هر سرویس به صورت مستقل از دیگری عمل میکند و از طریق یک رابط کاملاً تعریف شده با استفاده از مکانیزم سبک وزن، معمولاً یک رابط برنامه نویسی کاربردی مبتنی بر HTTP (API) با سایر سرویسها ارتباط برقرار می کند.میکروسرویس ها بر اساس قابلیت های تجاری ساخته شده اند. هر سرویس برای یک هدف واحد در نظر گرفته شده است
با استفاده از میکروسرویسها، توسعهدهندگان میتوانند به صورت مستقل از یکدیگر بر روی اجزای مختلف سیستم کار کنند و تغییرات را اعمال کنند. این امر امکان ارائه نسخههای جدید نرمافزار با سرعت بیشتر و کاهش خطرات احتمالی را فراهم میکند.
همچنین، با استفاده از میکروسرویسها، امکان اتوماسیون فرآیندهای تست، استقرار و مانیتورینگ نیز افزایش مییابد. این اتوماسیونها به کاهش زمان و هزینههای مربوط به توسعه و ارائه نرمافزار کمک میکنند و باعث بهبود عملکرد و کیفیت نرمافزار میشوند.
به طور کلی، میکروسرویسها باعث افزایش انعطافپذیری، توانایی ارتقاء و توسعهپذیری سیستم، کاهش زمان توسعه و ارائه نرمافزار، و بهبود کیفیت و عملکرد سیستم میشوند.
مانیتورینگ و ثبت وقایع :
مانیتورینگ و ثبت وقایع دو عنصر اساسی در مدیریت عملکرد و عملیات سیستمها و نرمافزارها هستند. مانیتورینگ به توسعهدهندگان و مدیران سیستم این امکان را میدهد که عملکرد سیستم را به صورت زنده و به صورت مداوم نظارت کنند. این شامل مانیتورینگ عملکرد سرورها، شبکه، دیتابیسها و سایر مولفههای سیستم میشود تا مشکلات و نقاط ضعف به سرعت شناسایی شوند و بتوان سریعا آن را بررسی و رفع کرد.
ثبت وقایع به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که وقایع و اطلاعات مربوط به عملکرد سیستم و نرمافزار را به صورت سیستماتیک ثبت و ذخیره کنند. این اطلاعات میتواند شامل خطاها، اخطارها، رویدادها و اطلاعات عملکردی دیگر باشد که به تحلیل و رفع مشکلات و بهبود عملکرد سیستم کمک میکند.
با استفاده از مانیتورینگ و ثبت وقایع، توسعهدهندگان و مدیران سیستم میتوانند عملکرد سیستم را بهبود بخشیده و به سرعت به مشکلات و نقاط ضعف واکنش نشان دهند تا بهبودات لازم را اعمال کنند و عملکرد سیستم را بهبود بخشند.
ارتباط و همکاری :
دو عنصر فرهنگی کلیدی در هر تیم یا سازمان هستند. و ارتباط موثر به معنای اطمینان حاصل کردن از اینکه اعضای تیم اطلاعات را به صورت واضح به یکدیگر منتقل کنند، نقش و مسئولیتهای خود را درک کنند و به صورت هماهنگ به دستیابی به اهداف مشترک بپردازند. همچنین، همکاری به معنای کار گروهی برای رسیدن به یک هدف مشترک است، از ترکیب مهارتها، دانش و تجربیات افراد برای بهبود عملکرد و نتایج بهتر استفاده میشود.
برای تقویت ارتباط و همکاری در یک تیم یا سازمان، مهم است که روشهای ارتباطی روشن و موثری را ایجاد کنیم. این شامل برگزاری جلسات منظم تیمی، استفاده از ابزارهای مدیریت پروژه و استفاده از پلتفرمهای ارتباطی مانند پیامرسانی میشود. تشویق به ارتباط باز و صادق، گوش دادن فعال و ارائه بازخورد سازنده نیز میتواند به ایجاد فرهنگ همکاری و ارتباط موثر کمک به اهمیت ارتباط و همکاری، تیمها و سازمانها میتوانند بهبود یابند و به نتایج موفقتری دست یابند. ارتباط و همکاری مؤثر باعث افزایش بهرهوری، ایجاد انگیزه بیشتر در اعضای تیم، و بهبود عملکرد کلی تیم میشود.
DevOps از ابزارهایی برای اجرای تستها، انتقال کدها، مدیریت نسخهها، مانیتورینگ و مدیریت زیرساختها استفاده می کند. با استفاده از این ابزارها و رویکردهای اتوماسیون، DevOps بهبود سرعت و کیفیت توسعه و ارائه نرم افزار را تسهیل می کند.
در زیر به ۱۰ ابزار ضروری و مهم DevOps اشاره کردهایم :
-
Git
-
Jenkins
-
Docker
-
Kubernetes
-
Ansible
-
Terraform
-
Prometheus
-
ELK Stack
-
Jenkins X
-
Grafana
همچنین در مقاله ۱۰ ابزار مهم دواپس به توضیح اختصاصی همه ابزارهای دواپس پرداخته ایم.
به طور خلاصه، DevOps از توامان کردن فرآیندهای توسعه و عملیات، استفاده از ابزارهای اتوماسیون و تمرکز بر همکاری و انطباق بین تیمهای مختلف برای بهبود فرآیندهای توسعه و ارائه نرم افزار استفاده می کند. در این مقاله سعی کردیم به معرفی دواپس و روش های آن بپردازیم و بتوانیم پاسخی برای سوال دواپس چیست ارائه دهیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. شما می توانید برای خدمات دواپس سازمان خود با متخصصین دواپس سهند ارتباطات در تماس باشید. متخصصین ما از تمامی ابزارهای دواپس به خصوص ابزار Docker و Kubernetes برای خدمات DevOps استفاده می کنند.